TESKİ'den Basın Açıklaması (04.01.2018)

04.01.2018 - Kapaklı Belediyesi

TESKİ en pahalı suyu Tekirdağ halkının içtiğine dair iddialar ile ilgili basın açıklaması yayınladı:

Bir siyasi partinin Genel Başkanının konuşmaları alıntılanarak Tekirdağ'da su ücretlerinin 4 TL olduğu, TESKİ'nin suyun tonunu abonelerine pahalıya vermesinden ve buna bağlı olarak vatandaşların tepki gösterdiğinden bahsedilmiştir. Haberde bahsi geçen konuya açıklık getirmek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

TESKİ Genel Kurulunda kabul edilen tarifeye göre, TESKİ konut abonelerinden ton başına su bedeli olarak 2,38 TL tahsil etmektedir. Kanalizasyon şebeke hattı olan yerlerdeki abonelerimize su ücretine ek olarak 1,19 TL atıksu bedeli yansıtılır. Bu bedelle birlikte TESKİ'nin su ve atıksu ücreti toplamı 3,57 TL olmaktadır. Bu bedellerin harici faturaya yansıyan diğer bedeller, ilçe belediyelerinin ve büyükşehir belediyesinin tahsil ettiği katı atık bedelleridir. Ayrıca doğrudan Maliye Bakanlığına aktarılan KDV ücreti faturaya yansır. Su ve atıksu bedeli haricindeki bedeller yasa gereği TESKİ tarafından alınır ancak ilgili kurumlara aktarılır. Ayrıca kanalizasyon şebeke hattı olmayan yerlerdeki abonelerimizden atıksu bedeli alınmaz.

TESKİ il genelindeki abonelerine ilettiği suyun ''ini yer altından derin içme suyu sondaj kuyularıyla temin etmektedir. Geriye kalan %5'lik kısmını ise yüzeysel su kaynaklarından temin etmektedir. Yer altından derin sondaj kuyularıyla temin edilen su elektrik enerjisi kullanılarak çıkarılmaktadır. Suyun temin edilmesi sırasında harcanan elektrik enerjisi maliyeti oldukça yüksektir. 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle elektrik ücretlerine ortalama % 8,5 oranında zam yapılmıştır. Yeni yıl sebebiyle işçi ücretlerine de zam yapılmıştır. Bütün bunlar TESKİ'nin su üretim maliyetini arttırmaktadır. Buna rağmen yüzeysel su kaynaklarına sahip diğer illerle kıyaslandığında, TESKİ'nin su ücretlerinin makul olduğu görülebilir.

Yukarıda belirtilen detaylar çerçevesinde ülke genelindeki büyükşehir belediyelerinin su fiyatları kıyaslanabilir. Örneğin Ankara ve İstanbul illerinin su ücretleri Tekirdağ'ın su ücretlerinden daha yüksektir. Ankara'da su ve atıksu bedeli toplamı 6,30 TL(Bkz: www.aski.gov.tr), İstanbul'da 4,65 TL'dir(Bkz: www.iski.istanbul). Ayrıca bu illerin su teminleri önemli ölçüde yüzeysel su kaynaklarından yapılmaktadır.

Tekirdağ'da her geçen gün azalan, artık daha derinlerde bulunabilen, yer altı su kaynaklarının tüketilmemesi ve yüksek enerji masraflarına maruz kalmamak için baraj ve gölet gibi yüzeysel su kaynaklarının arttırılması gerekmektedir. Yasa gereği baraj ve gölet gibi yüzeysel su kaynaklarının yapımı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün görev alanındadır. Dolayısıyla DSİ'nin bu konudaki çalışmalarını hızlandırması beklenmektedir.

Bugün TESKİ için en önemli olan konu, halkımızın kesintisiz su hizmeti alabilmesidir. TESKİ yeni kurulan bir kurum olmasına rağmen, devir aldığı tesislerin hepsini elden geçirerek, onardı ve sağlıklı bir şekilde hizmet verecek hale getirdi. Gece gündüz çalışarak oldukça önemli altyapı yatırımları yaptı. TESKİ'nin bugüne kadar yaptığı yatırımların hacmi 500 milyon TL'yi aştı. Bu kapsamda TESKİ'nin yeni su temini yatırımları hızla devam etmektedir. TESKİ'nin altyapı yatırımları maliyetleri ile birlikte TESKİ'nin resmi web sitesinde görülebilir. Dolayısıyla acil ihtiyaç duyulan altyapı yatırımlarının tamamlanmasının ardından ve daha fazla yüzeysel su kaynaklarına sahip olunduğunda su ücretlerinden indirim yapılması gündeme gelebilir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

• TREDAŞ Planlı Elektrik Kesintisi (16-18-21 Ocak)

Tredaş İşletme Müdürlüğünden, planlı elektrik kesintisi. Müdürlüğün sorumluluk alanı içerisindeki Kapaklı ilçesinde 16-18-21 Ocak günleri aşağıdaki tablodaki bölgelerde ve belirtilen saatte elektrik kesintisi olacaktır. Tüm Halkımıza önemle duyurulur.

16.01.2018

• İlçe Nüfus Müdürlüğünden (04.01.2018)

İlçe Nüfus Müdürlüğü Hafta içi akşam saat 18.00 ve Hafta sonu Cumartesi günü saat 17.00 'a kadar hizmet verecek.

04.01.2018

• 18. MADDE İMAR UYGULAMASI HAKKINDA

Tekirdağ İli, Kapaklı İlçesi; Atatürk Mahallesi, 1040 ada 5 parsel, 1576 ada 5-6-7-8 parseller, 1577 ada 1 parsel, 1578 ada 1 parsel, 1579 ada 1 parsel, 1580 ada 1 parsel ve 236 ada 2-3 parsellerin bulunduğu alanda 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18 inci maddesi kapsamında yapılan imar uygulaması, Kapaklı Belediyesinin 20.10.2017 tarih 395 sayılı Encümen Kararı ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 19. Maddesine istinaden ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin 23.11.2017 tarih 2407 sayılı Encümen Kararı ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 34/i maddesi ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7/b maddesi gereğince onaylanmıştır.

18.12.2017

• 2018 YILI EVSEL KATI ATIK TARİFE RAPORU

27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’’ ve ‘’Evsel Katı Atık Tarifelerinin Belirlenmesine Yönelik Kılavuz’’da belirtilen hükümlere göre evsel katı atık maliyetlerinin çıkarılması ve bu maliyetler çerçevesinde tarifelerin oluşturulmasıdır.

26.10.2017